Verklaringen

Verklaringen

Heeft u een vraag over een geneeskundige verklaring?

Vraagt u – bijvoorbeeld op verzoek van uw werkgever, de school van uw kinderen of een andere instantie – uw huisarts om een geneeskundige verklaring?
Uw eigen huisarts kan u deze niet geven. Zulke geneeskundige verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. Zo blijft er een duidelijke grens tussen uw eventuele behandeling door uw huisarts en het beoordelen of u bijvoorbeeld in staat bent om te werken of naar school te gaan en onder welke voorwaarden.

Wat kunt u doen om een geneeskundige verklaring te krijgen? U kunt zelf een verklaring geven of degene die een verklaring wil hebben vragen of hij/zij een onafhankelijk arts daarvoor heeft.

Medische verklaring

Een huisarts mag in principe geen medische verklaring afgeven voor zijn of haar eigen patiënten. Als een instantie (reisbureau, school, werkgever etc.) een verklaring wenst, moet deze instantie zelf een onafhankelijk arts inschakelen. Dit is een landelijk geldende gedragsregel van de KNMG. Ook wij houden ons hieraan.

Enkele uitzonderingen op deze regel zijn:

  • Verklaringen voor medicatie mee op reis (bijvoorbeeld een Schengen verklaring)
  • Zwangerschapsverklaring voor een vliegreis
  • Aanvullen eigen verklaring voor het rijbewijs (CBR)

Mogelijk zijn hier kosten aan verbonden. Dit kunt u vooraf overleggen met de assistente. De maximale kosten voor een medische verklaring zijn € 28,50.

Rijbewijskeuring

Voor een rijbewijskeuring kunt u terecht bij RegelZorg Rijbewijs- en Medische keuringen.

Naar regelzorg.nl 

Wilsverklaring niet-reanimeren/ schriftelijk euthanasieverzoek

In een wilsverklaring zet u op papier welke medische behandelingen u wel of niet wilt. U kunt bijvoorbeeld opschrijven dat u geen reanimatie wilt als uw hart stil staat. U kunt ook opschrijven in welke situatie u uitzichtloos ondraaglijk lijdt en of u dan euthanasie wilt. Het maakt niet uit of u uw wensen typt of met de hand opschrijft. Via onderstaande link leest u meer informatie hierover.

Naar rijksoverheid.nl

Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek publieksversie

Deze brochure is bedoeld voor mensen die overwegen om een schriftelijk euthanasieverzoek op te stellen. U leest hierin de mogelijkheden en moeilijkheden van het gebruik van een schriftelijk euthanasieverzoek.

Bekijk brochure

Het is belangrijk dat u met uw arts praat over uw wilsverklaring. De arts weet dan precies wat u wilt. En hij kan vertellen wat hij voor u kan doen. Tips voor het gesprek met uw arts staan in de brochure Spreek op tijd over uw levenseinde.

Bekijk brochure